torstai 3. joulukuuta 2020

Luontoystävällisempää pihanhoitoa

 Olen ammatiltani puutarhuri ja vuosien ajan hoitanut ulkoalueita, tavoitteena mahdollisimman "tiukka kuri" ja siisteys. 

Omalla pihallani elelen kuitenkin toisenlaista puutarhurin elämää. Haluan antaa tilaa luonnonmukaisille alueille ja yrittää omalta pikkiriikkiseltä osaltani edistää luonnon monimuotoisuutta. En käytä torjunta-aineita enkä pahemmin teollisia lannotteita vaan suosin kompostia. Jätän lehtiä pensaille ja perennoille maata hoitamaan, loput kärrään kasvimaalle tai kompostiin. Nurmikon annan olla hieman pitkä joissain paikoissa ja yhdeltä osaa pihaa en leikkaa ollenkaan. Hevonen saa siinä käydä syömässä ja yritän muuttaa aluetta pikkuhiljaa niityksi. Hyönteisille jätän kuolleita puiden osia ja linnuille pitää tietysti olla pönttöjä. Pari tontin reunaa saa olla luonnontilassa, siellä on vanhoja puita ja pensaita aitaamassa pihaa. Kasvien määrää lisään pikkuhiljaa.

Opiskelen netissä permakulttuuria ja ekologista pihanhoitoa. Toivoisin, että saisin mahdollisimman monen ajattelemaan pihanhoitoa uudella tavalla. Tietyt ajatusmallit ovat niin kovin syvään juurtuneita. Uskon, että jos pysähdymme pohtimaan asioita niin moni voisi innostua toimimaan uudella (vanhalla) tavalla. Miksi teen näin vain koska ennenkin on tehty? Haittaavatko ne muurahaiset siellä kiven alla ihan oikeasti? Onko voikukka todellakin niin paha kasvi, että sen vuoksi pitää koko nurmialue myrkyttää? Voikukkahan on pölyttäjille tärkeä kasvi. Ja aika kaunis kun katsoo sillä silmällä.

Itsekin vasta opettelen!

Ps. voit tutusta minuun ammattipuutarhurina osoitteessa www.puutarhuri-vehmaalta.webnode.fi tai fb:ssa Puutarhuri Vehmaalta. Täällä kirjoittelen kotitarhurina.




1 kommentti:

  1. Kiitos kivasta tekstistä. Mitenkähän saisimme kiinteistönhoitoyhtiöihin ujutettua enemmän luontonäkökulmaa? Luonnonmukaiset piha-alueet saisivat yleistyä kaupunkiympäristössäkin. Muutamilla kiinteistönhoitajilla on tavoitteena pihan vihreys ja luonnonmukaisuus, mutta ei läheskään kaikilla. https://www.kiinteistonhoitovaris.fi/kiinteistohuolto

    VastaaPoista

Viherkasveista - näitä osaa hoitaa kaikki

 Todella usein kuulen sanottavan, että ei osata hoitaa viherkasveja. "En minä voi ottaa mitään kasvia, kuolee kumminkin." Viherkas...