sunnuntai 6. joulukuuta 2020

Viiriäisten pitämisen perusteita

 


Viiriäisiä minulla on ollut ensimmäisen kerran jo reilu kymmenen vuotta sitten. Ne olivat kivoja ja munivat hyvin. Meni välissä muutama vuosi ilman viiriäisiä ja nyt  minulla on ollut niitä pari vuotta taas.

Olen huomannut, että viiriäisille on kovasti kysyntää ja ne ovat suosittuja. Viiruja otetaan ja laitetaan pois melko matalalla kynnyksellä. Niitä on myös helppo ottaa suht pienellä harkinnalla, koska ovat pienikokoisia sekä halpoja. Monet pitävät niitä ihan kanihäkeissä ja jopa kerrostaloissa. En näe sitä oikein järkevänä ja haluankin nyt kirjoittaa omia kokemuksiani viiriäisten pidossa sekä jarruttaa hieman niitä ajatuksia, että kuka vaan voi ottaa viiriäisiä mihin vaan oloihin. Toki olen nähnyt myös aivan ihanan ratkaisun, jossa kerrostalossa asuvat viiriäiset saivat elää kesän parvekkeella ja innokas omistajansa oli jopa kylvänyt heille nurmikon sinne. Eli en ole mustavalkoisesti mitään mieltä, viiriäiset saavat paikasta riippumatta omistajansa näköisen elämän, ehkä enemmän haluan nostaa esille esim. pölyn määrää, että ei tulisi yllätyksiä. Sisätiloihin voisi paljon sopivampi olla vaikka parvi undulaatteja, jotka nekin kyllä sotkevat (ja laajemmalle, koska olisi epäinhimillistä olla päästämättä niitä lentämään vapaana), mutta vähemmän. Myös lämpötila voisi olla niille sopivampi. 

Olemme muuttaneet viiriäisten pitoaikojen välissä ja silloiset häkit ovat jääneet vanhaan paikkaan tai myyty. Kaksi vuotta sitten kun ostin viiriäisiä, niin ostin samalla myyjältä häkkejä. Hän oli pitänyt viiriäisiä pitkään, jo muutaman vuosikymmenen, ja myynyt munia mm. pitopalvelulle. Häkit olivat tehty munantuotantoa silmällä pitäen ja hyvät siihen. Pohja oli verkkoa, josta jätökset putosivat läpi lattialle. Pohja myöskin vietti etureunaa päin ja siinä oli luukku, josta voi kerätä alle vierineet munat. Häkin etuseinä oli avattava, katto oli kaksiosainen ja niistä takaosa aukesi. Katto oli tehty liukuestematosta, joten pomppaava viiru ei satuta päätään. Yläpalkissa oli ledinauha valaistusta varten. Päädyssä reiät juoma-automaateille (=limsapullo). Takaosassa oli kolmeosainen lokerikko johon sai laittaa ruuan, kalkin ja hiekan. Todella hienosti kehitetty häkki!

Tila vaan alkaa ahdistaa suht äkkiä ja uskon, että näin käy monelle muullekin. Siksi se kanihäkkikään ei ole ratkaisu pidemmän päälle. Toki kaikkia ei ahdista, esim. viiriäisten fb-palstoilla näkee säännöllisesti miten neuvotaan tekemään niin pieni häkki, että kädellä yltää joka nurkkaan. Eli osa ihmisistä ajattelee ensisijaisesti itseään eikä eläintä joka häkissä tulee asumaan.

Halusimme kuitenkin viiriäisille isommat asunnot, joten teimme itse uusia ja lisäksi yhdistimme näitä vanhoja. Valmiisiin häkkeihin teimme päätyihin reiät kuppiporalla  ja asensimme häkit tiiviisti vierekkäin. 3 häkkiä kun laittoi näin vierekkäin, tuli niille leveyttä lähes 4 metriä. Vähän leveämpi ovat itse tehdyt häkit. Kopioimme häkit aika tarkkaan, hieman teimme muutoksia ruokaosan leveyteen, että ruoka kulkee paremmin ja tosiaan siihen kokoon. Myöskin etuseinä tuli kiinteäksi ja katto aukeaa sekä edestä että takaa, on mielestäni parempi näin.

Verkkopohja on kätevä, mutta en halua että lintujen on pakko olla siinä koko ajan. Siksi meillä on kokeiltu erilaisia ratkaisuja. Häkit koostuvat siis ikään kuin 3-4 "huoneesta". Jossain voi olla pelkkä ritiläpohja ja siihen on helppo laittaa esim. tietyntyyppisiä herkkuja (banaani, omena, salaatti, voikukka, kesäkurpitsa jne) syötäväksi. Johonkin toiseen osioon taas laitan ison pahvilaatikon, josta olen leikannut yläosan pois ja tehnyt kulkuaukkoja vähintään kaksi. Laatikkoihin laitoin ennen olkea ja purua, nyt olen todennut, että puru on parempi. Olkea olen koittanut laittaa myös suoraan pohjan päälle, mutta se ei toimi. Olki valuu ulos häkistä ja sotkeentuu ikävästi. Lisäksi käytän pesuvateja sekä dynolaatikoita kylpyastioina, materiaalina voi olla puru ja/tai hiekka, joskus voi lisätä joukkoon myös tuhkaa. Verkkopohja on kuitenkin toimivampi kuin umpinainen pohja esim. kanihäkissä. Kerran jouduin tilapäisesti yhtä porukkaa pitämään muutaman päivän 120cm leveässä häkissä ja se oli täyttä tuskaa. Hirveä sotku, ruuat ja vedet koko ajan loppu. 

Viiriäiset oleskelevat mielellään piiloissa ja oksien alla. Virittelen häkkeihin erilaisia oksia (havuja tai lehtipuita kesällä). Ne luovat viihtyisyyttä, mutta pölyyntyvät nopeasti - kuten kaikki muukin. Tämä on asia joka kannattaa huomioida jos miettii lintujen ottamista sisätiloihin, paska haisee ja pölyn määrä on suuri, oikeasti suuri. Viiriäiset myös syövät yllättävän paljon kokoonsa nähden, joten ihan minikokoiset ruokintasysteemit eivät ole riittävät, tai sitten pitää olla täyttämässä vähän väliä. Muuten sisustuksessa on vain mielikuvitus rajana, luonnosta löytää oksien lisäksi erilaisia puita, sammalta jne. Itse voi rakentaa tasoja joiden alle pääsee piiloon ja päälle patsastelemaan. Myös saviruukut ym. ovat käypää tavaraa. Kylpymahdollisuuden tarjoaminen on helppo tapa tehdä viiru onnelliseksi.

Meillä linnut syövät täysrehua. Sitä on aina tarjolla, samoin poikaskalkkia. Muuta ei näiden ja veden lisäksi välttämättä tarvita. Kivaa on kuitenkin lintusia ilahduttaa ja tarjoilla herkkuja, etenkin proteiinilisästä myös hyötyvät ilman muuta. Helppo proteiinilisä on vaikka jauhomadot, jotka ovat myös suurta herkkua. Itse en jaksa keitellä puuroja enkä pöperöitä, mutta kaikki mikä meinaa keittiössä nuutua tai ihmisiltä jäädä syömättä, päätyy lintujen suihin.  Nautaa, sikaa ym.  ei saa syöttää. Kauppojen heviosastoilta tekee myös välillä munivaisia ilahduttavia löytöjä. Kesällä on helppoa, luonto tarjoaa vaikka mitä herkkuja.

Osa meidän viiriäisistä (poikamiehet) asuu kanojen kanssa isossa häkissä, se on sujunut ainakin näiden rokkimixien kanssa oikein hyvin, eivät kiusaa pienempiä. Jatkossa on tarkoitus muuttaa lisää viiriäisiä "lattiakanalaan", saapi nähdä mistä munat sitten löytää. Voi olla ettei mistään tai sitten kengänpohjasta. Minulla on systeemi, että jo aikansa häkissä eläneet pääsevät eläkkeelle vapaampiin oloihin ja uusi polvi asuu elämänsä alkupuolen häkeissä munimassa.

Postaus uhkaa venyä novelliksi, joten lopetan tähän. Paljon olisi vielä kerrottavaa, ehkäpä paneudun toinen kerta lisää. Toiveita saa esittää! Ja kysymyksiä. Esim. lämpötilasta unohdin kertoa, meillä on kanalassa kylmimmillään noin +6 astetta. Viiriäiset kestävät hyvin kylmää, jopa pakkasta kunhan niillä on paljon kuivikkeita, sula vesi ja koko ajan ruokaa. Enemmän näen vääränä, että niitä pidetään sisällä lämpölampun alla tukahtumassa.

Lisää meistä fb mimmin munat ja lintuset, tervetuloa liittymään :) 


Munat ovat herkullisia sekä terveellisiä, meiltä saa näitä ostaa pieniä määriä.

Viiriäiskukolle on tullut syksy.

Tipuja, voisin haudottamisesta ja tipujen hoidosta kirjoittaa joku päivä.

Hieman pölyinen ja keskeneräinen kuva, mutta tästä näkyy millainen häkki meillä on. Noin 4m leveä ja koostuu neljästä "huoneesta". Sisustus vielä kesken.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Viherkasveista - näitä osaa hoitaa kaikki

 Todella usein kuulen sanottavan, että ei osata hoitaa viherkasveja. "En minä voi ottaa mitään kasvia, kuolee kumminkin." Viherkas...