torstai 3. joulukuuta 2020

Viherkasveista - näitä osaa hoitaa kaikki

 Todella usein kuulen sanottavan, että ei osata hoitaa viherkasveja. "En minä voi ottaa mitään kasvia, kuolee kumminkin."

Viherkasvien hoitohan ei kuitenkaan ole mitään rakettitiedettä ja niillä on paljon hyvää tekeviä vaikutuksia. Niinpä ajattelin jakaa mahdollisimman simppelit ohjeet, joilla jokainen voi onnistua. Ei tarvitse olla vihreä peukalo eikä käyttää paljon aikaa, mutta huolellisuutta vaaditaan. Voit päättää esim. yhden viikon päivästä jolloin käyt kaikki kasvit läpi, vaikka sunnuntai. Ei ole niin vakavaa jos heittää jonain viikkona päivällä sinne tänne, mutta yleisesti ottaen on helpompi muistaa jos viikossa on "viherkasvienhoitopäivä".

  • Kun olet ostamassa uutta kasvia, tutustu sen tarpeisiin. Paljonko vaatii valoa ja kastelua? Ei kannata ostaa varjon kasvia eteläikkunalle ja toisinpäin. Jos ei kestä yhtään kuivua niin onko liian tarkka hoidettavaksi? Miten iso kasvista tulee, mahtuuko kotiisi? Osta vain hyväkuntoisia kasveja ja tarkasta ettei niissä ole tuholaisia.

  • Kannattaa aloittaa helppohoitoisella kasvilla. Jotkut ovat lähes tuomittuja kuolemaan, esim. yleinen kodinonni, ja sehän ei tietenkään motivoi jatkamaan. Todella helppoja hoitaa ovat esim. erilaiset anopinkielet ja -hampaat, kultaköynnös, pullojukka, lehtikaktukset, jukkapalmu, korvakeviikuna.

  • Ruukun valinta, osta ruukku joka on vain hieman nykyisessä olevaa isompi. Se on makuasia, että millaisen ruukun valitsee. Itse olen käyttänyt pääasiassa suojaruukkuja eli ylimääräinen väsi ei pääse ulos, silloin pitää olla tarkka ettei kaada liikaa vettä. Reiälliselle ruukulle kannattaa ostaa tarpeeksi iso aluslautanen. Älä jätä kasvia myyntiruukkuun.

  • Mullan valinta, tässä ei pihistellä. Osta laadukas, viherkasveille tarkoitettu multa. Jatkossa kun innostusta ja kokemusta kertyy, voit myös itse sekoitella kasvualustat.


  • Nyt on ostettu ruukku, multa ja kasvi. Istuta kasvi huolella vanhaan syvyyteen, uutta multaa pohjalle ja sivuille, hiukan päälle. Muista jättää kasteluvara ja kastele. Ensimmäisiin viikkoihin ei lannoiteta, koska mullassa on jo lannoitteet.

  • Jatkossa lannoittaminen on hyvin tärkeää, kasvi ei voi saada mistään voimaa ellei sitä sille anneta. Eri kasveilla on erilaiset tarpeet, tutustu oman kasvisi tarpeisiin ja lannoita sen sekä käyttämäsi lannoitteen ohjeiden mukaan. Kaikkein helpoimmalla pääsee ostamalla lannoitetikkuja. Lannoitusta jatketaan keväästä syksyyn, talvi huilataan.

  • Sijoita kasvi ikkunan eteen, tai jos se ei ole mahdollista niin ainakin mahdollisimman valoisaan paikkaan. Ikkunan viereen on huono vaihtoehto, koska siinä on yleensä huoneen pimein kohta.

  • Hoidon ehkä tärkein kohta - kastelu. Tässäkin pitää nyt tietää kasvin vaatimukset, toiset kestävät hyvinkin kuivaa, ei haittaa vaikka kastelu unohtuisi moneksi viikoksi. Toiset taasen eivät kestä kuivua lainkaan. Suurin osa huonekasveista on jotain tältä väliltä ja useimmiten on hyvä antaa ainakin pintamullan kuivahtaa. Itse olen hoitanut suurinta osaa kasvejani jo teinistä saakka niin, että annan pinnan kuivahtaa ja sitten lisään vettä niin paljon kuin mahtuu eli ruukun reunaan asti. Tämä systeemi on toiminut ja näin olen tehnyt jo muutaman vuosikymmenen. Altakasteluruukuissa olevien kanssa toimin eri tavalla, sormi pitää työntää multaan niin syvälle kuin menee. Jos hiukankaan tuntuu kosteutta sormen päässä, ei kastella. Jos multa on täysin kuiva niin isolle ruukulle (halkaisija 50cm) annan 10 litraa vettä, pienelle (halkaisija 35cm) 5 litraa. 
  • Helmi-maaliskuussa vaihdetaan uusi, isompi ruukku. Jos kasvi ja ruukku ovat jo kovin isot, tai kasvi on vielä sopiva vanhaan ruukkuun, voi myöskin vaihtaa/lisätä pelkkää pintamultaa.
  • Kun kasvit voivat hyvin, ne ovat vastustuskykyisiä tuholaisille. Joskus niitä kuitenkin tulee esim. uuden kasvin mukana. Silloin kannattaa miettiä miten on järkevää toimia, jos tilanne on jo paha tai tuholainen vaikea, esim. villikilpakirva, voi olla parasta vain hävittää kasvi. Ainakin pitää estää tuholaisen leviäminen. On myös torjuntapuikkoja joissa on lannoite mukana.

Sitten vain ostoksille! Viherkasvit parantavat huoneilmaa ja lisäävät viihtyisyyttä sekä hyvinvointia.



Kuva on Turun Sanomien talvipuutarhasta, ajalta jolloin hoidin sitä.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Viherkasveista - näitä osaa hoitaa kaikki

 Todella usein kuulen sanottavan, että ei osata hoitaa viherkasveja. "En minä voi ottaa mitään kasvia, kuolee kumminkin." Viherkas...