sunnuntai 24. tammikuuta 2021

Kannattaako ammattitaidosta maksaa?

 Kevät lähestyy ja peukalo alkaa itse kullakin vihertymään. Keväällä on ihana käydä pihan kimppuun talvilevon jälkeen. Ehkäpä on tullut uusia ideoitakin?

Eilen näin ekan postauksen facebookissa jossa kysyttiin neuvoa, että mitä mä tähän pihalle laittaisin? Oli mukana oikein karttakin ja ilmakuvia pihasta. Halutaan siis neuvoja ja ideoita, mutta ilmaiseksi. En väitä, että se olisi huono idea, etenkin pitkään harrastaneilla voi olla valtava määrä tietoa ja nimenomaan kokemukseen perustuvaa tietoa.

Toisaalta somessa kuka vain voi sanoa mitä vain, ei voi tietää mihin annetut neuvot perustuvat tai ovatko ne millään lailla toimivia. Netissä tuskin myöskään saa hahmotettua kokonaisuutta. Myös vastaajan omat mieltymykset vaikuttavat voimakkaasti. Toki ne näkyvät myös ammattisuunnittelijoiden piirustuksissa, usein on ihastuttu samoihin kasveihin, joita sitten käytetään suunnitelmasta toiseen.

Välillä olen itse hieman tuskissani kun toteutan jonkun tuntemattoman tekemää suunnitelmaa työmaalla. Jokainenhan haluaisi tehdä mielekästä työtä ja kun esim. istutat taikinanmarjaa etelärinteeseen näkösuojaksi niin.... et välttämättä tunne olevasi ihan urasi huipulla, saatikaan tekeväsi mitään järkevää. Tai kun istutat rivitalojen takapihat pensasaidoilla umpeen ja kylvät nurmikon sisälle. Mietit siinä tehdessä, että mahtaako tuleva asukas poistaa jonkun pensaista vai kantaako leikkurin asunnon läpi joka viikko kun nurmikko pitää leikata.

En tiedä mistä nämä edellämainitut johtuvat, ovat vain pari pisaraesimerkkiä meressä. Ehkä istutussuunnitelman on tehnyt arkkitehti, joka arvelee koulutuksensa antavat tietotaidon myös pihasuunnitteluun? Tai ehkä sen on tehnyt nuori, joka on mennyt suoraan lukion penkiltä opiskelemaan hortonomiksi ja nyt piirtelee suunnitelmia ilman mitään käytännön kokemusta.

Jos pihatyöt ja kasvit ovat täysin vieraita, uskon että kannattaa satsata hieman ja pyytää asiantuntija paikalle neuvomaan. Siinä voi vuorovaikutuksessa pallotella ideoita ja saa omia mieltymyksiä esiin. Kasvitkin maksavat jotain ja jos niitä laittaa vääriin paikkoihin, saattaa tuloksena olla pelkkää pettymystä ja rahanmenoa. Aika usein kuulee, että en minä osaa ja kaikki kuolee. Olen varma, että kaikki osaa, jos aihe kiinnostaa. Kun vähän tietää perusasioita. Hyvä suunnittelu on tärkeää, etenkin tietoon perustuva suunnittelu.

Innostuksen voi myös tappaa liian työläs piha, jos kovasti pitää leikata nurmikkoa, pensaita ja puita syystä tai toisesta. Jos puut eivät mahdu kasvamaan siinä mihin ne on istutettu. Perennat riutuvat väärässä paikassa jne. Törmäsin 11 vuotta vanhaan fb-muistoon kun kaveri oli kysynyt seinälläni, että miksi hänen orvokit aina kuolevat vaikka sanotaan, että ne ovat helppoja. Keskustelussa kävi ilmi, että orvokit ovat paahteisella, lasitetulla parvekkeella eteläseinällä. Kasveja ostaessa voi myyjältä kysyä neuvoa, jos itse on epävarma. Puutarhamyymälöistä saa palvelua sekä laadukkaita taimia. 

Tätä kirjoittaessa tuli mieleeni, että onko vielä olemassa puutarharinkejä? Tai miksi niitä sanotaan, kun kokoonnutaan keskustelemaan kasveista ja puutarhanhoidosta. Jakamaan kokemuksia sekä vinkkejä. Eilen itse katselin lähimmän kansalaisopiston tarjontaa ja ilmoittauduin luomuviljelyluennolle.

Kommentoikaa mitä mieltä olette, kannattaako suunnittelusta/neuvonnasta maksaa? Maksaisitko mieluummin suunnittelusta tuntiveloituksena, jos olisi sovittu hintakatto?

Lopuksi haluaisin sanoa, että pihahommat ovat kivoja, kiehtovia, hyvää mieltä tuovia. Niitä ei pidä ottaa liian vakavasti tai suorituskeskeisesti, silloin menee ilo koko hommasta. Piha saa olla juuri omistajansa näköinen. Eikä sen tarvitse olla koskaan valmis.




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Viherkasveista - näitä osaa hoitaa kaikki

 Todella usein kuulen sanottavan, että ei osata hoitaa viherkasveja. "En minä voi ottaa mitään kasvia, kuolee kumminkin." Viherkas...