sunnuntai 6. joulukuuta 2020

Aloituskustannuksista

Kirjoitan ensimmäiseksi hiukan siitä mitä tarhauksen aloittaminen maksaa. Kerron omista menoista ja muilla ne voivat olla muuta, mutta yhteistä on, että paljon pitää kaikkea ostaa.

Aloitin menemällä poikani kanssa kurssille (240e + kirja 70e), joka olikin oikein hyödyllinen, etenkin tarhakäynnit ja tuki, jota sai tarhakäyntien vetäjältä jälkikäteen. Suosittelen kaikille aloittelijoille kurssia ja helpointa on jos pesien myyjä opastaa alkuun. Itse ostin pesät henkilöltä jolta ei voinut kysellä neuvoja ja jälkiviisaana voin sanoa, että ei ole helpoin tapa aloittaa. 

Ostin ensimmäiset pesäni (4 kpl) pakettina lopettavalta tarhaajalta. Hän ehti tarhata vain 2 kesää joten kalusto oli hyvässä kunnossa tai jopa uutta. Siihen sisältyi paljon; laatikoita, maalia, kehiä/kehätarpeita, kiristin, rautalankaa, akku, vahalevyjä, pohjia, kattoja, sulkuristikoita, pakolevyjä, pesätaltta, harja, emoklipsi, savutin, emonkasvatustarvikkeita, tymolia, muurahaishappoa, propaliksen ja siitepölyn keräämiseen tarvittavia välineitä.... varmasti nyt jotain unohtuikin, mutta paketti oli suht kattava. Sen hinta oli 2000e, plus kaupanpäälle viides pesä.

Näillä pääsee alkuun, mutta heti ensimmäisenä kesänä tarvitsee myös lingon. Halvimmillaan 2-kehäisen, käsikäyttöisen saa kaupasta noin 300 eurolla, jos hiukan haluaa päästä helpommalla niin sähkökäyttöisten hinnat alkavat noin 650 eurosta. Sadonkorjuuseen ja hunajan käsittelyyn tarvitaan myös kuorimahaarukka, kuorima-allas, siivilä, vatkain, ämpäreitä, hanallisia ämpäreitä, ja kosteusmittari. Näille tuli hintaa yhteensä reilu 200e. Linkoamista varten tarvitaan myös tila ja se ei voi olla oma keittiö kuten luulin. 
On myös mahdollista viedä laatikot muualle lingottavaksi ja näin ostaa se palveluna, ei tarvitse itse investoida laitteisiin eikä nähdä vaivaa. Isommilla tarhaajilla on aivan erilaiset systeemit kuorimiseen ja linkoamiseen kuin pienellä kotitarhaajalla.

Molempina kesinä olen joutunut ostamaan lisää kehiä ja vahalevyjä niihin. Myös emoja on tarvinnut vaihtaa, emot maksavat 35-45e/kpl. Syksyllä talviruokintaan menee jo viidellä pesällä kolminumeroinen summa.

Kun hunaja on valmis purkitettavaksi, niin tarvitaan tietysti purkit ja kunnollinen vaaka punnitukseen. Myyntipakkausten hinnat riippuvat materiaalista ja koosta. Lisäksi tölkkeihin tarvitaan tarrat.

Hunajapurkin hintana olen pitänyt 6-7e ja suurimman mielestä se on sopiva hinta, mutta olen myös kuullut kommentteja siitä miten kallis on. Itse en uskalla laskea mitä nuo kaikki kulut tekevät yhteensä, mutta kyllähän muutaman pesän harrastaja aika kauan saa harrastaa, että saa edes hankintakulut kuitattua. Kaikkea ei voi silti mitata rahassa ja onhan tämä siitä harvinainen harrastus, että kuluja voi ainakin osittain saada katettua. 

Monesti kuulee sanottavan, että yhdellä pesällä voi aloittaa ja se maksaa noin 350e. Tästä tulee kuva, että se riittää, mutta ihan välittömästi tarvitsee hommata paljon lisää tarvikkeita.

Hups, meinasi unohtua puvut. Minulla ne kuuluivat tuohon pakettiin, mutta olen lisäksi joutunut ostamaan lisää pukuja, käytettynä saa muutamalla kympillä, uutena maksavat +-100e. Hanskat +-20e. Saappaat kannattaa olla ehjät.




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Viherkasveista - näitä osaa hoitaa kaikki

 Todella usein kuulen sanottavan, että ei osata hoitaa viherkasveja. "En minä voi ottaa mitään kasvia, kuolee kumminkin." Viherkas...